7 tips om je website snelheid te verbeteren

Website snelheid, de laadtijd van een websitepagina, is een van de belangrijkste elementen van de algehele gebruikservaring. Zo verwachten bezoekers een hoge website snelheid en wanneer ze dat niet krijgen verlaten ze je website. Daarnaast hecht ook Google veel waarde aan snelle pagina’s. Sterker nog, websites met een lage snelheid worden hiervoor gestraft door Google. Het goede nieuws is echter dat de website snelheid verbeteren één van de weinige SEO elementen is waar je volledige controle over hebt. De meeste bedrijven kunnen dan ook hun website snelheid snel, gemakkelijk en met minimale input verbeteren.

De impact van website snelheid

Google is in 2010 begonnen om de laadtijd van websites mee te nemen als factor voor de rangbepaling. In werkelijkheid worden er slechts voor een klein aantal websites maatregelen getroffen voor te lage snelheden – ongeveer 1 procent in 2010. Maar dit kleine aantal websites moet niet worden gezien als een teken dat Google website snelheid niet serieus neemt. Sterker nog, de Search Engine Roundtable heeft onlangs gespeculeerd dat Google niet zozeer maatregelen treft, maar zelfs is gestopt met het indexeren van websites met een lange laadtijd.

Het loont dus absoluut om tijd te investeren in het optimaliseren van je website snelheid. Als Google je niet afstraft voor lage snelheden, dan doen je bezoekers dat wel. Hogere website snelheid zorgt voor een betere gebruikservaring. Een betere gebruikservaring kan vervolgens leiden tot meer conversie. Als je producten verkoopt, zullen gebruikers een betere ervaring hebben tijdens browsen en het invullen van formulieren. Als je inkomsten haalt uit advertenties op je website, dan leidt een hogere snelheid tot meer paginaweergaven.

Wat kan je doen om de website snelheid te verbeteren?

Om te beginnen kan je de volgende 7 tips overwegen om veelvoorkomende problemen op te lossen:

Embed je video’s

Video’s op je website kunnen je ranking verbeteren, maar ook je website vertragen. Overweeg om je video’s op YouTube of Vimeo te uploaden en vervolgens te embedden in je webpagina’s in plaats van op je eigen webserver video’s te gaan hosten.

Investeer in geoptimaliseerde webhosting

Goedkope webhostingpartijen leiden vaak tot trage websites. Overweeg om naar een nieuwe en snellere webhosting partij over te gaan of je webhostingpakket te upgraden. Een goede webhosting is dus erg belangrijk om je website sneller te maken. Vraag je hostingprovider of je webbureau om advies.

Test je website regelmatig op snelheid

Bekijk hoe je website laadt in verschillende browsers en devices en analyseer de laadtijd voor en na het doen van aanpassingen. Verderop in dit artikel heb ik een aantal tools benoemd waar je snel een analyse mee kunt maken.

Optimaliseer plug-ins, widgets en apps

Zorg er voor dat add-ons, plug-ins of modules in je CMS je website niet langzamer maken. Let ook op kalenders, kaarten, blogs met veel opmerkingen en knoppen voor sociale media. Let er ook op dat je niet teveel plugins op je website hebt geïnstalleerd. Verwijder en deactiveer plug-ins die je niet gebruikt. Hoe meer plug-ins in WordPress bijvoorbeeld hoe trager je website uiteindelijk wordt. Less is more!

WordPress website sneller maken

Als je WordPress gebruikt kan je plug-ins downloaden die je helpen om jouw website sneller te laten laden. Een betrouwbare plug-in die ervoor zorgt dat de laadtijd van je website sneller wordt is W3 Total Cache. Ik raad je aan om deze plug-in te downloaden en in te installeren.

Comprimeer je afbeeldingen

Afbeeldingen met een hoge resolutie en grote bestandsgrootte hebben weinig waarde ten opzichte van de tijd die het kost om ze te laden. Je kan ze daarom beter comprimeren en kiezen voor onder andere het bestandsformaat JPG, PNF of GIF en experimenteer met de bestandsgrootte. Een foto van 1500 pixels breed en 1000 pixels hoog kan bijvoorbeeld 650 kilobyte groot zijn wanneer je hem op 100 procent opslaat en slechts 200 kilobyte wanneer je 75 procent kwaliteitsniveau gebruikt. Wanneer iemand je site bezoekt duurt het inladen van die foto dan niet 14 seconden, maar een paar seconden.

Schoon je code op en heroverweeg je thema

Te veel en onnodige HTML/CSS code zal je website vertragen, net als een onnodig zwaar en ingewikkeld WordPress theme. We komen dit erg vaak tegen. Opschonen die code dus.

Wat is een goede snelheid?

In zijn boek ‘Usability Engineering’ geeft Jakob Nielsen 3 laadtijden aan, die voor verschillende onderdelen van een website als standaard zouden moeten gelden. Hierbij staat de gebruikerservaring centraal.

100 milliseconden (0.1 seconde):

Dit voelt voor een gebruiker alsof er geen laadtijd is geweest. Voor het selecteren van tekst of aanklikken van een veld in een formulier is dit een goede tijd.

1000 milliseconden (1 seconde):

Dit is de grens waarbij een gebruiker nog het gevoel heeft dat een website snel is. Deze laadtijd is nog acceptabel voor het openen van een nieuwe pagina, omdat de gebruiker begrijpt dat dit een opdracht is waarvan het resultaat even op zich kan laten wachten.

10000 milliseconden (10 seconden):

Dit voelt voor een gebruiker alsof de website niet werkt en er beter een andere website gebruikt kan worden.

Je bent voor de snelheid ook afhankelijk van je host en de internetverbinding van de gebruikers. Echter is een snelheid tussen de 1000 en 3000 milliseconden absoluut wenselijk én haalbaar.

Tools om je website snelheid te analyseren

Er is absoluut geen tekort aan tools om een audit uit te voeren voor je website snelheid. Bij deze een greep uit de meest betrouwbare tools die wij bij Bubblefish gebruiken:

Pingdom Website Speed Test

Pingdom maakt gebruik van een simpel systeem met kleurcodes en symbolen om aan te tonen welke elementen je website vertragen. Daarnaast biedt het ook tips voor optimalisatie en 24/7 monitoring.

Google PageSpeed Insights

Deze tool van Google analyseert de inhoud van een website en geeft suggesties om de snelheid te verbeteren voor alle apparaten, zowel voor mobile als desktop.

WebPagetest

Deze tool brengt de laadtijd, requests, bytes in en kosten van een specifieke locatie in beeld. Dit is een goede feature voor websites die het meeste verkeer uit één geografische regio krijgen.

Website snelheid is belangrijk voor zowel Google als de mensen die verwachten dat ze via Google op de meest relevante en gebruiksvriendelijke websites komen. Een audit uitvoeren op laadtijd en het optimaliseren van de website is één van de makkelijkste en goedkoopste stappen om je conversie te laten toenemen, paginaweergaven te verbeteren, inkomsten op te hogen, en betere search rankings te bereiken.

Ben je benieuwd naar de snelheid van jouw website?

We doen graag kosteloos een vrijblijvende performance test voor je en kijken samen naar je mogelijkheden voor optimalisatie van de laadtijd. Neem gerust contact met ons op.