De design sprint: in 5 dagen zekerheid over je digitale concept

In de steeds digitaler wordende wereld is het zaak dat je als organisatie meebeweegt. Er wordt dan ook flink geïnvesteerd in het ontwikkelen van innovatieve ideeën en concepten. Maar niet elk idee is een goed idee. Sterker nog, het merendeel van de concepten blijkt achteraf niet aan te slaan. Maar hoe kom je er, zonder al te veel kosten, achter of een concept levensvatbaar is? Een design sprint beantwoordt deze vraag zonder onnodig veel tijd- en geldverspilling.

Design sprint: effectieve conceptontwikkelingsmethode
Een Design sprint is gebaseerd op de methoden van design thinking en agile. Jake Knapp van Google Ventures heeft vanuit deze beproefde en bekende methoden een vijfdaags ontwerpproces ontwikkeld: the design sprint. Hiermee ga je in 5 dagen van probleem naar oplossing, getest door eindgebruikers.
De grootste fout die je kunt maken is namelijk aannemen dat je idee bij je doelgroep aanslaat. Better safe than sorry ofwel eerst leren dan lanceren. Je kunt je idee dus maar beter eerst gaan testen. De meeste testen kosten echter een hoop tijd en geld, maar met een design sprint weet je binnen 5 dagen of je concept levensvatbaar is. Met andere woorden: een heel effectieve en efficiënte conceptontwikkelingsmethode.

“Een Design Sprint gebruik je voor de ontwikkeling van een nieuw product of voor het verbeteren van en bestaand product”.


Hoe werkt dat?

In een design sprint worden vragen over gebruikersbehoeften, technische haalbaarheid en levensvatbaarheid beantwoord. Het concept wordt vervolgens omgezet naar een prototype, een vereenvoudigde (low budget) versie van je idee, bijvoorbeeld een low Fidelity clickable prototype van een applicatie of een website.  Zo kun je goed zien of en hoe alles werkt. Dit prototype wordt getest onder de doelgroep. Zo toets (valideer) je de eerder geformuleerde aannames, verzamel je feedback en kom je erachter of je idee rendabel is.

Wat zijn de voordelen van een design sprint?
Na de design sprint weet je of je idee levensvatbaar is en zo ja wat er nodig is om het te lanceren en beheren. Bovendien heb je met de uitkomsten van de design sprint voldoende ingrediënten voor een succesvolle pitch naar je stakeholders en investeerders. Het mes snijdt aan 2 kanten – een design sprint is nooit een verspilling. Want ook als je ontdekt dat je idee niet rendabel of van toegevoegde waarde is, bespaar je de investeringskosten en kun je met de nieuwe inzichten op zoek gaan naar een concept waar de doelgroep wèl op zit te wachten.

Hoe ziet een design sprint eruit?
Tijdens een design sprint heeft elke dag zijn eigen programma.

Wat heb je nodig bij een Design sprint?
Wat heb je nodig voor een succesvolle design sprint? Allereerst vraagt een design sprint om een goede voorbereiding, zodat je op het moment suprême, direct en volledig gefocust aan de slag kunt. Dat betekent dat je mensen 5 dagen (bij voorkeur aaneensluitend), fulltime vrij moet maken. Daarnaast is een fijne, rustige en ruime plek noodzakelijk. Een ruimte waarin je kunt zitten, lopen, volop kunt brainstormen en je ideeën kunt verzamelen via post-its op de muur of op whiteboards.

Belangrijke voorwaarden voor een succesvolle Design sprint

 • Kies een belangrijk vraagstuk binnen je organisatie. Je gaat immers aanzienlijke resources investeren.
 • Zorg dat je iedereen aan boord hebt in je Design sprint team die nodig is om besluiten te nemen over het vraagstuk. Anders loop je het risico dat het proces wordt vertraagd en het vraagstuk niet wordt opgelost in een week.
 • Een facilitator.
 • Zorg ervoor dat mensen dedicated beschikbaar zijn en werk vanuit één ruimte.
 • Zorg voor voldoende pauze, drinken en eten.

Bubblefish & Design sprints
Wanneer je in korte tijd wilt weten of je idee (website, portal, platform of applicatie) aansluit op de verwachtingen van de eindgebruiker, dan is de Design sprint heel effectief. Wij helpen je dichter bij jouw klanten te komen en je concept te valideren. Juist door samen te werken, ontstaan de beste oplossingen.

Met de expertise en creativiteit (zowel van jullie als onze kant) helpt Bubblefish je bij:

 • het ontwerpen en testen van een compleet nieuw digitaal product.
 • het achterhalen van gebruikerservaringen onder de doelgroep.
 • het aanscherpen en doorontwikkelen van het concept.
 • het leveren van een eindproduct.

In tegenstelling tot andere bedrijven die zich presenteren met een vierdaagse sprint, kiest Bubblefish bewust voor een vijfdaagse. Die ene extra dag maakt echt het verschil. Het geeft het team voldoende tijd om tot een prototype te komen en de alternatieven kort te onderzoeken. En die extra tijdsinvestering? Die win je zo weer terug. In het meest gunstige geval kunnen we gelijk door met het doorontwikkelen van het concept.

Nog even alle voordelen op een rij:

 • Een design sprint is een zeer effectieve en kostenbesparende methode waarmee je snel tot een concreet en gevalideerd concept komt.
 • Design sprints geven inzichten voor duidelijke en gefundeerde go/no go-beslissingen.
 • Directies, stakeholders en investeerders overtuig je sneller met een gevalideerd concept.
 • Het levert waardevolle informatie op voor de verdere doorontwikkeling van je concept.
 • Succesvolle lanceringen.

Sprintje trekken?
Wil je meer informatie over design sprints of alvast een eerste afspraak maken om jou idee te bespreken? Neem dan contact op via leon@bubblefish.nl.