Het User Centered Design Canvas: voor een ultieme user experience

Hoe goed ken jij je doelgroep? Inzicht in de doelgroep wordt vaak onderschat. De meest succesvolle websites zijn websites die volledig op de gebruiker (user) zijn afgestemd of wel user experience (UX) websites. Wat zijn de behoeften, welk gedrag is kenmerkend en op welk moment? Bijna iedere organisatie heeft wel een doelgroep geïdentificeerd, maar identificatie is iets heel anders dan in kaart brengen.

Inzicht in je doelgroep is misschien wel de meest kritieke succesfactor. Veel bedrijven vinden doelgroeponderzoek te veel werk en tijdrovend. Dat vinden wij ook bij Bubblefish totdat we het User Centered Design Canvas ontdekten. Met het User Centered Design Canvas kun je al in één sessie al heel veel inzichten verkrijgen voor jezelf of voor je klant waarbij gebruiker en doelgroep centraal staan.

Waarom inzicht in je doelgroep zo belangrijk is

Eigenlijk is het heel eenvoudig: het succes van je bedrijf heeft alles te maken met (de keuze van) de doelgroep. Per slot van rekening kun je nog zo’n geweldig product of dienst hebben of ontwikkelen, maar als je daarmee aan de behoeften van je doelgroep voorbijgaat, verkoop je niets. Bij UX websites is het belangrijk dat de functionaliteiten van de website en de emoties van de gebruiker samen komen. Iedere organisatie heeft wel een doelgroep geïdentificeerd.

Dat is echter niets vergeleken met het in kaart brengen van je doelgroep door onderzoek en het opstellen van uitgebreide persona’s. Het kost meer tijd, maar de resultaten liegen er niet om: meer websitebezoekers, meer conversie en een hogere engagement. Daarom hebben we een eigen stappenplan ontwikkeld en maken we gebruik van het User Centered Design Canvas. Met deze procesmatige aanpak ben je vanaf nu binnen een snellere realisatietijd, verzekerd van de ultieme UX website.

User Centered Design Canvas

Het UCD canvas is een UX (user experience) tool waarmee je gebruikersbehoeften combineert met je bedrijfsdoelen. Het is gebaseerd op het Business Model Canvas. Misschien ken je deze handige tool wel. In een korte tijd zie je aan de hand van 9 onderdelen waar je kansen liggen, waar je kunt verbeteren of waar je maar beter mee kunt stoppen. Net als het Business Model Canvas heeft ook het UCDC 9 onderdelen met in het midden: de klant, de user. Tijdens het invullen zet je telkens de gebruiker centraal.

User Centered Design Canvas

 1. Business – omschrijf in één zin je organisatie.
 2. Users – alle gebruikers (huidige en potentiële).
 3. Problems – welke bestaande en potentiële problemen lossen gebruikers op met jouw product of dienst.
 4. Motives – welke motivatie (emotie) heeft de gebruiker om in contact te komen met je organisatie.
 5. Fears – wat houdt de gebruiker tegen om contact op te nemen of gebruik te maken van je product of dienst.
 6. Solutions – op welke bestaande en potentiële manieren lost jouw organisatie de problemen (zie 3) op.
 7. Alternatives – welke andere opties heeft de gebruiker (behalve jouw klant worden) om zijn probleem op te lossen.
 8. Competitive advantages – wat maakt jouw product of dienst beter dan die van je concurrenten.
 9. Unique Value Proposition – omschrijf in één zin welke belofte jouw organisatie aan de gebruikers doet.

Met het User Centered Design Canvas krijg je snel inzicht in:

 • je organisatie
 • je doelen
 • doelgroepen
 • concurrentie
 • jouw onderscheidende waarde (unique value proposition)
 • welke branding-, marketing- en communicatiestrategie het beste aansluit

Conclusie:

De ultieme websites zijn websites die volledig op de gebruiker zijn afgestemd. Websites waarop de user experience en de customer journey de handen ineen slaan, zijn goud waard. Gebruikers zijn super tevreden en dat vertaalt zich weer in conversie en loyaliteit.

Met het User Centered Design Canvas en een efficiënt stappenplan helpt Bubblefish bij het in kaart brengen van je doelgroep en het ontwerpen van een succesvolle UX website of applicatie.

Download hieronder het User Centered Design Canvas.

Download UCDC

 

Wil je gelijk goed aan de slag?

Neem contact op via 010 – 304 50 40 of stuur ons een e-mail.