25 mei Stagiaire aan het woord

“Schrijf eens wat over je ervaringen”

Makkelijker gezegd dan gedaan. Het waren zoveel goede ervaringen in zeven weken. De helft van mijn tijd zit er alweer op. Hoewel ik met liefde koffie zet (verzorgend gezelligheidstypje als ik ben), is het bekende verhaal van de stagiair die koffie haalt gelukkig niet op mij van toepassing. Op mijn eerste dag werd ik namelijk op het station opgehaald (#luxepaardje) om meteen mee naar een klant te gaan. Kortom: stagiaire aan het woord.

En daar zit je dan: net begonnen bij Bubblefish en een Mac voor je neus. De creatievelingen onder ons zijn fan van Macs; ik ben tot nu toe bij Windows gebleven. Niet dat ik het nog nooit een Mac heb gezien, maar ik kan niet zeggen dat ik er echt ervaring mee heb.

Gelukkig hoef ik maar om me heen te kijken of er is wel iemand bereid om het me uit te leggen. “Daar heb ik nu geen tijd voor” bestaat eigenlijk niet. Tijd wordt hier gemaakt. Time starts when Bubblefish arrives, zou een van mijn docenten hebben gezegd.

bigstock-head-and-brain-gears-in-progre-29013572 Laat ik ook wat over mezelf vertellen. Voor wie het eerdere blogartikel over mij heeft gemist: ik ben Nienke, master student Applied Cognitive Psychology. Je vraagt je misschien af wat een cognitief psycholoog bij een internetbureau te zoeken heeft. Nou, dat is eigenlijk heel erg logisch en dat zit als volgt:
Als een bezoeker je website bezoekt dan heeft diegene een bepaald plan in z’n hoofd. Dat noemen we een ‘mental model’. In dat model liggen een aantal dingen opgeslagen: inloggen zit rechtsboven, het menu staat bovenaan of linksboven. Als ik op een tekst kan klikken dan ziet die tekst er anders uit dan de rest: blauw, dikgedrukt, onderstreept. Kennis van dat model zorgt er voor dat je betere websites kan maken. Het doorgronden van een mental model (niet te verwarren met gedachtenlezen) en dat uit anderen naar boven halen, heb ik tijdens mijn studie geleerd. Hoe websites gemaakt en geoptimaliseerd worden, leer ik bij Bubblefish.
Naast het feit dat ik tegenwoordig een #treinleven heb, voer ik natuurlijk ook in de tussenliggende uren wat uit. Ik heb met verschillende klanten en opdrachten mogen meekijken: van interviews tot websites, van A-B tests tot UX scans. Mijn voornaamste taak is voorstellen uitwerken om de onderzoekskant van Bubblefish opnieuw in de markt te zetten. Hierbij heb ik ook wireframes mogen ontwikkelen, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. In bredere zin: ik heb in de afgelopen zes jaar ongeveer twee keer iets opgeleverd wat geen verslag was. Dus zit ik hier als een trotse stagiaire van m’n wireframes te genieten. Ik had geen idee dat ik dit zo leuk zou vinden. Daar loop je dus stage voor!
Tags:
,